15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCE Rovinari, afectat de criza economică

CE Rovinari, afectat de criza economică

Complexul Energetic (CE) Rovinari a fost afectat în noiembrie de criza economică. Potrivit conducerii unităţii, preţul de vânzare al energiei electrice pe bursă a scăzut cu mult sub costul de producţie. „În decursul acestei luni, a fost prima dată, de când ştiu eu, când am avut intervale orare, şi nu puţine, în care preţul energiei pe bursă, pe PZU (Piaţa Zilei Următoare), a scăzut la cote pe care nu ni le-am putut imagina. Au fost perioade cu preţul de zece lei pe megawatt. Rovinariul este cel mai ieftin producător de cărbune din ţară, dar produce megawatul cu peste 100 de lei, iar oferta pe piaţa următoare a fost de 29 – 37 de lei pe megawatt“, a precizat Laurenţiu Ciurel, directorul CE Rovinari.

În aceste condiţii, capacităţile de producţie ale CE Rovinari au fost reduse. „Am preferat să nu funcţionăm cu anumite capacităţi, decât să producem în pierdere. Piaţa a acţionat emotiv, dar există şi cauze obiective, pentru că marii consumatori de energie şi-au redus producţia şi a scăzut activitatea chiar cu 80%“, a adăugat Ciurel.

 

Pierderi însemnate

 

Pierderile cauzate de oprirea unor capacităţi de producţie sunt semnificative. Dacă în octombrie CE Rovinari a avut un profit de 18 milioane de lei, în noiembrie acesta a fost de numai zece milioane de lei.

Tot din cauza efectelor crizei economice, Complexul are probleme în privinţa valorificării fierului vechi. Unitatea este considerată mare producătoare de fier vechi şi are în stoc o cantitate de 4.000 de tone rezultată în urma desfăşurării unor lucrări de modernizare, pe care nu o poate vinde. Laurenţiu Ciurel a declarat că preţul de vânzare este foarte mic şi nu acoperă nici valoarea contabilă: „Nu pot să vând fierul vechi la preţul care ni se oferă pentru că este prea mic şi nu acoperă nici valoarea contabilă. Am avut o licitaţie în care nu am putut să vând nici la preţul de 20 de bani pe kilogram, în condiţiile în care la ultima licitaţie am vândut cu 7.500 de lei“.

 

Previziuni sumbre

 

Potrivit conducerii unităţii, pentru anul viitor se prognozează o reducere a cererii de energie electrică cu peste 20%: „Sper ca anul viitor tot mai desele previziuni economice care anunţă o scădere de cerere de energie de 24-25% să nu se înfăptuiască, pentru că altfel mulţi dintre producătorii de energie pe cărbune vor avea probleme destul de mari. Normal ar fi ca, dacă se va întâmpla ceva, noi să rămânem ultimii pe piaţă, pentru că suntem cei mai ieftini. Dar situaţia nu este deloc roz şi se poate deteriora“.

Profit depăşit

Cu toate că trece printr-o perioadă grea, CE Rovinari a obţinut, până în prezent, rezultate financiare mai mari faţă de cât era prevăzut. Profitul brut a fost de aproape 20 de milioane de lei, faţă de 1,2 milioane de lei, cât este în planul pentru acest an. De asemenea, veniturile totale realizate s-au ridicat la aproape 136 de milioane de lei, comparativ cu 116 milioane de lei, cât trebuia realizat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS